Z čeho jídla připravujeme

Suroviny pro přípravu jídel Nutricare

Vaření v souladu se současnými trendy v kvalitní gastronomi začíná u správného výběru surovin.

Suroviny, které používáme, musí být :

  • Čerstvé
  • Sezónní
  • Lokální
  • Základní

 

  1. Čerstvé suroviny nepatří k levným, ale rozdíl v kvalitě výsledného pokrmu pozná každý gurmet na první ochutnání. Vzhledem k tomu, že více než polovina klientů Nutricare usiluje o redukci váhy, je požadavek na čerstvost zcela zásadní i z důvodu vyššího obsahu nutričně důležitých látek (vitaminů, minerálních látek, látek fytoprotektivních).

  2. Sezónní suroviny umožňují získat nesmírnou variabilitu jídelníčků. Po celý rok tak máte možnost jíst v souladu s přírodou. Sezónní suroviny poskytují ve "své" době vždy tu nejlepší zralost a chuť. Mají i nejvyšší obsah vitaminů a dalších důležitých látek. V našich jídelníčcích se vždy v danou dobu vyskytuje určitá skupina potravin ve vyšší míře, s některými skupinami potravin se ale budete setkávat celoročně.

  3. Lokální suroviny souvisí do značné míry s požadavkem na sezónnost. Používáme-li například rajčata v září, můžou pocházet od českých producentů, zatímco v lednu by tomu tak nebylo. Snažíme se omezit na nezbytnou míru zbytečné dovozy potravin přes polovinu planety a naopak podpořit domácí produkci. Nejsme však "militantní" a nechtěli bychom vás ochuzovat o celou řadu exotických pokrmů. Občas se tedy v jídelníčku musí vyskytnout i potraviny dovozové.

  4. Základní suroviny jsou klíčem ke zdravému stravování v souladu s novým výživovým směrem nazvaným "clean eating". V naší praxi to znamená, že používáme suroviny průmyslově neupravené (tvaroh, jogurt, maso, ryby, vejce, ovoce, zelenina apod), jejichž chuť podporujeme pouze kořením, bylinkami a někdy i delším vařením nebo pečením. Vůbec nepoužíváme žádné komerčně vyrobené přísady jakými jsou například bujóny, kečupy, kořenící směsi s obsahem glutamanu ani jiné sypké či konzervované "convenience" výrobky. V rámci tuků používáme olej (převážně olivový), občas i klasické máslo (ve velmi rozumném množství). Nepoužíváme žádné margaríny.

 

Pro přípravu pečených i nepečených dezertů (tvarohových a jogurtových krémů) nepoužíváme cukr, protože má zbytečně vysokou energetickou hodnotu a působí výkyvy v hladině krevního cukru. Nepoužíváme ani aspartam, protože řada lidí z něj má obavy (přestože z odborného hlediska je bezpečný). Od začátku roku 2014 sladíme výhradně sladidlem na bázi Stévie. Toto sladidlo má velmi dobré chuťové vlastnosti a žádná negativa v souvislosti s jeho používáním nejsou známa. U programů Active, které nejsou cílené na hubnutí, sladíme některé pokrmy medem nebo javorovým sirupem.

Vybíráme si nejkvalitnější dodavatele, jejichž sortiment obzvláště oceňujeme.

Chtěli jsme opustit metodu rozpékání zmrazeného pečiva, které lze koupit ve většině obchodů a hledali jsme čerstvou a zdravou alternativu. Biopekárna paní Holaňové nám denně vozí čerstvé pečivo podle našich specifických požadavků. Jedná se o pečivo, které neobsahuje žádné jiné složky kromě čerstvě namleté mouky, kvásku, soli a vody. Mouka má certifikát biokvality a v pekárně si ji melou sami.

Do jídelníčků zařazujeme převážně s chleby a další druhy pečiva na bázi žita, ale i špaldy, někdy i klasické pšenice a jejich směsí v různém poměru. Tyto druhy pečiva mají díky kvásku a použitým moukám nižší glykemický index, více vitaminů, minerálních látek a vlákniny.


Maso: Exkluzivní řady z nabídky firmy Bidvest

Najít kvalitního dodavatele masa není vůbec jednoduché, my se však již dlouhodobě spoléháme na vyšší řady firmy Bidvest.

Irské hovězí a jehněčí maso Nature's meadow

Irské hovězí maso
– Maso pochází výhradně z mladých býků a volků do stáří max. 30 měsíců z čistých masných plemen nebo jejich kříženců: Angus, Hereford, Charolais, Limousin.

Irské jehněčí maso
– Jehňata jsou chována venku a odstavena od mateřského mléka ve věku asi 10 týdnů. Poté se živí pouze pastvou a k produkci jsou připravena od 12 týdnů věku. V zimních měsících (listopad až únor) jsou ovce přikrmovány.

Irské pastviny
– Kvalitu masa ovlivňuje prostředí, kde zvířata žijí. Příznivé klimatické podmínky Irska s častými srážkami a rozlehlými loukami zaručují kvalitní přirozenou potravu po celý rok. Dobytek není ustájený a živí se pouze trávou na pastvinách. Takové podmínky pozitivně ovlivňují kvalitu masa, jeho barvu i chemické složení (bílkoviny, vitamíny).